Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Beauty and the beast


Rute        :   Liberal - Dodge City - Pratt - Medicine Lodge - Coldwater - Dodge City

Km. kørt    :   500 km

Vejr        :   Varmt og fugtigt !!


Prechase 

Vi er standby i Liberal, Kansas. Moderate Risk området er snævret en lille smule ind, men der er stadig lagt op til et klassisk dry-line setup.

Vi tror på, at dagen idag bliver dagen hvor vi ser vores første tornado i dagslys.

Chase

Vi så en smuk LP supercelle i Oklahoma og en destruktiv 1½ km bred wedge tornado som udraderede byen Greensburg i Kansas idag.  

Vi har set det vi kom efter - i overflod endda - men det er svært at være glad når man samtidigt ved at det man så gerne ville se, samtidigt har ødelagt så meget for så mange. 7 familier har brutalt fået revet et familiemedlem væk og mere end 60 personer er kommet til skade, flere alvorligt. Alligevel må det betegnes som et mirakel at ikke flere omkom.

Vi startede chasen i Dodge City kl. 17. Der var moderate risk i omådet, og pga en stærk cap (et slags spærrelag i atmosfæren, der forhindrer udvkling af tordenbyger og superceller) forventedes der først at ske noget sidst på eftermiddagen, når cap'en var blevet tilstrækkeligt nedbrudt. Vi kørte mod syd ind i Oklahoma efter en supercelle der kort tid efter delte sig i to.

Den ene, den nordlige, viste tegn på svækkelse så vi gik efter den sydlige.

Der indløb spredte rapporter om funnel clouds og store hagl på politi-scanneren. En betjent havde bl.a. fået smadret forruden af et hagl på størrelse med en softball. "A rock of ice fell from the sky..."  udtrykte han det. Da vi nærmede os updraften på denne celle, kunne vi se at der var tale om en LP supercelle (Low Precipitation), dvs en supercelle med et begrænset nedbørsfelt. Men der kan som skrevet før godt være meget store hagl alligevel.  LP superceller er ofte meget smukke, idet updraften ikke - som på klassiske superceller og HP Superceller (High Precipitation) - er skjult af nedbør.

Og vi blev ikke skuffet, vi kom helt tæt på updraften som afslørede en fantastisk flot struktur.

Der var dog ganske meget shear i højden, så den blev efterhånden revet i stykker og mistede sit smukke udseende.

Den anden celle, som oprindeligt havde vist tegn på svækkelse, var åbentbart kommet ind i et gunstigt område med bedre betingelser, for den blussede pludseligt op igen. Den var allerede blevet severe warned. Vi vendte om og kørte mod nord, ind i Kansas igen. Desværre svandt dagslyset hurtigt, da solen var gået ned. På vejen tilbage mod Kansas, så vi store hagl ligge langs vejsiden.

De var skønsmæssigt omkring golf-bold størrelse, men de må oprindeligt have været meget større, idet de havde ligget og smeltet et stykke tid.

Det var blevet mørkt da vi krydsede statsgrænsen til Kansas. Supercellen som vi jagtede, var meget elektrisk aktiv. Det lynede uafladeligt, både sky-til-jord  og sky-til-sky og cellen blev nu tornado warned. At chase om natten kan være en risikabel affære, og warmsector.com var meget koncentrerede. Vi havde den sidste times tid været bekymret over vores brændstof beholdning og vores "Low fuel level warning" lampe havde lyst de sidste 10 minutter, da walkien et par km. uden for Coldwater gik amok: "Big wedge torndo on the ground. Look straight ahead !!". Kai-Asle og jeg kunne ikke se noget, men warmsector.com i bilen foran var helt oppe og køre.

Vi stoppede ved den første benzintank i byen, for vi måtte tanke op. Tankpasseren var meget cool og reagerede ikke synderligt voldsomt på vores oplysninger om der var en kæmpe tornado lige uden for byen. Han pegede bare op på sin TV-skærm, der viste en alvorlig TV-meteorolog som opfordrede folk til at søge ly, og sagde "I know".
Ude på forpladsen kørte en lettere ophidset ældre mand ind og spurgte om vi var stormchasere.  "It's crossing 183 right now", sagde han...
Vi sprang ind i bilerne og kørte ud af byen på highway 183. Farten blev sat ned uden for byen, og vi kunne se mange andre stormchasere holde inde i vejsiden. Vi kørte frem i små etaper og så fik vi øje på den. I et lynglimt så vi den enorme wedge tornado.  Den var nok svær at se hvis man ikke vidste hvad man skulle kigge efter, men den var der helt tydeligt. Stor, bred og massiv var den. Vi har vel været 2-3 miles fra den på det tidspunkt. På begge sider var der hvad der lignde mindre tornadoer, og det er også blevet bekræftet at wedge tornadoen havde flere mindre satellit-tornadoer. På et tidspunkt så vi mange powerflash'es (lysglimt fra transformatorer og el-ledninger) og jeg tror det var der den ramte Greensburg...

Da vi kørte længere ud af highway 183 var jeg ikke forberedt på det syn der ville møde os. De første tegn var telefonpæle der stod skævt. 3-4 biler holdt i vejsiden og vi så i et lynglimt hvorfor; til venstre lå hvad der først lignede en bunke brædder. Da det lynede næste gang gik det i al sin gru op os for at der var tale om et hus der var blevet jævnet med jorden. Vi stoppede op for at se om vi kunne hjælpe. Scenen var som taget ud af en katastrofefilm. Udover lyset fra bilernes forlygter, blev området kun oplyst af de lyn der uafladeligt glimtede fra supercellen der stadig havde en gigantisk tornado på jorden. Udover blæsten fra det yderst kraftige inflow, hørtes kun de hjerteskærende brøl fra en såret ko. Folk var igang med at undersøge ruinen og der var en kratig og skarp stank af gas. Der var ikke behov for mere hjælp så vi kørte videre.

Nogle få hundrede meter længere nede af vejen lå der pigtråd i store bunker hen over vejen. Vi standsede op og hjalp med at rydde det af vejen. Alt imens vi gjorde dette kørte der flere ambulancer og politikøretøjer forbi, i retning mod Greensburg. Vi vidste ikke hvor galt det stod til på det tidspunkt. Lidt længere henne til højre var endnu et hus jævnet med jorden. Også her var folk igang med at undersøge ruinen med lommelygter.

Området har mange olie- og gaspumper og heller ikke de var gået fri. Et sted lå en gasinstallation smadret og gas strømmede ud med en høj, fløjtende lyd. 

Vi så ialt 4-5 huse langs highway'en der praktisk taget var jævnet med jorden. På markvejene kunne vi se biler med projektører køre rundt og søge efter de huse der lå der. På selve highway'en gik der køer rundt og man måtte kører slalom rundt imellem dem. Vi havde vores politi-scanner kørende og der begyndte efterhånden at indløbe rapporter ind omkring Greensburg. Der blev hele tiden bestilt flere ambulancer og vi hørte at hospitalet var 3/4 ødelagt. På et tidspunkt blev der bedt om at skaffe spray-dåser. Jeg går ud fra at det var til brug for en hus-til-hus eftersøgning, hvor man markerer huset med antallet af overlevende og evt. omkomne.Warmsector.com var ligesom os meget berørte af situationen og spurgte om vi ville med til Greensburg for at hjælpe med eftersøgningen. Kai-Asle og jeg tøvede ikke og sagde naturligtvis ja.

Da vi nærmede os selve Greensburg, lå der så mange ting på vejen at vi ikke kunne komme igennem. De nævnte også i radioen, at Greensburg var helt afspærret og at der ikke var mere behov for hjælp. Vi vendte derfor om og kørte tilbage mod Dodge City.

På vej tilbage var der meget stille i bilen. Vi talte om det vi havde set og vi var begge chokerede over voldsomheden af ødelæggelserne. En ting er at se det på Discovery Channel, en anden ting er at stå midt ude i det selv.
Vi håbede at folk havde nået at søge ly, men var også realistiske. Det var en meget stor tornado, og på et tidspunkt under chasen kaldte warmsector op  på walkie-talkie'en og meldte om en shear-marker på 161 knob. Det havde de aldrig set før. Maj-Britt og jeg tog ind på Super 8 Motel i Dodge City, de andre tog ind på Dodge House, da der ikke var flere værelser på Super 8.

Mens jeg skriver dette vises der billeder på tv fra Greensburg. Ødelæggelserne trodser enhver beskrivelse og de foreløbige opgørelser viser at 7 personer er omkommet og over 60 er kommet til skade. Jeg frygter at dødstallet vil stige efterhånden som de får eftersøgt alle huse...

 

Sidste nyt : NWS (National Weather Service) har efter at have bedømt skaderne katagoriseret tornadoen som en EF5 efter den nye skala - dvs den kraftigste tornado kategori der findes. Maksimum vindhastighederne blev estimeret til mere end 205 mph og tornadoen var1.7 miles ( 2,7 km !!) bred da den ramte Greensburg. En meget stor tornado, men alligevel et stykke fra "rekorden" på 2,5 miles, som blev sat i Nebraska i 1994.

NB : Læs en mere udførlig beretning om Greensburg tornadoen her

 

Læst 1779 gange Senest ændret tirsdag, 04 maj 2021 21:45
Mere i denne kategori: « 3. Maj 2007 5. Maj 2007 »