Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

1. chase dag... 


Rute        :   Oklahoma City - Dallas - Abilene - Snyder - Abilene - San Angelo

Km. kørt :   1200+ km.

Vejr         :   Overskyet i Oklahoma City, sol med superceller i det centrale Texas


Prechase :

 

Vi har store forventninger til idag. Det er vores 1. egentlige chase dag og der ser spændende ud for i eftermiddag. 

 

 

Chase :

Puha sikken en dag...

Vi startede dagen med det obligatoriske superstarter breakfast på motellet. Normalt er dette ikke nogen specielt ophidsende oplevelse, men netop på dette motel var der gjort noget extra ud af det så man blev næsten mæt. Under mogenmaden diskuterede vi med warmsector.com om dagens vejrmæssige setup, og om at SPC havde rykket området med slight risk længere mod syd. (Hvis du vil læse lidt mere om risks og warning etc. så læs her

)Vi blev enige om at rykke i position mod syd så hurtigt som muligt, idet der allerede var gang i konvektionen.

Inden vi kørte, lånte vi en walkie-talkie og en radioscanner af Warmsector.com. Walkie-talkie'en gav os mulighed for en simplere, billigere og mere direkte kommunikation med deres bil og med scanneren kunne vi aflytte radiokommunikation mellem politi, brand- og redningsvæsen samt det netværk af spottere der udsendes når der opstår severe weather. Samtidigt fik vores lejebil (En Ford Explorer) påsat en ekstern antenne på taget. Det gav den et mere chaser-agtigt udseende...Cool

Efter en optankning kørte vi mod Dallas.

Efter et 2-3 timers køretur spiste vi en hurtig frokost i udkanten af Dallas på billig efterligning af en Pizza-hut. Forholdende ville i Danmark enten få en negativ Smiley, eller andda lukke restauranten helt. Men man kan ikke tillade sig at være kræsen når man chaser, og vi overlevede alle sammen, endda uden maveproblemer.

I nærheden af Abilene så vi de første tegn på seriøst konvektion. En mindre supercelle lå direkte foran os på Interstae 20 W og efter et kort toiletstop kørte vi igennem yderkanten af den med moderat regn.

Warmsector kunne på deres Baron Mobile Threatnet system se en severe varslet supercelle i det allervestligste Texas. den så lovende ud og havde kurs mere eller mindre direkte imod os.

Der var andre steder med spændende konvektion mod øst.

Omkring byen Sweetwater drejede vi af Interstaten og ind på Highway 84 . Vi regnede med at vi ville møde cellen omkring byen Lamesa. Da vi var få km. fra den i byene Snyder, mistede den noget af pusten og var ikke severe warned mere. En stor skuffelse.

Vi stod lidt og sundede os lidt og synes nu ikke at den så helt død ud. Der var tydelig nedbør under basen og den så rimelig imponerende ud endnu.

Vi besluttede at lave et såkaldt core-punch (en tur gennem den kraftigste del af stormen). Et core-punch er noget af det farligste man kan gøre. Man kører gennem regnområder med få meters sigt, kraftig vind og torden. Er der en tornado, kan den være skjult i regnen.

Grunden til vi at stik imod alle foreskrifter gjorde det alligevel, var at cellen ikke var severe warned mere og at den var på vej til at gå i opløsning.

Alligevel var det en både skræmmende og fascinerende oplevelse. På et tidspunkt regnede det så kraftigt, at vi ikke kunne se længere frem end bilens kølerhjelm (bogstaveligt talt). Regnen stod sidelæns i kastader og der lå 5 cm. vand på kørebanen. Og det glimtede og buldrede omkring os. Vi kørte omkring 10 km/t. Alt andet ville være uansvarligt.

Da vi var kommet ud af centeret, vendte vi om og kørte igennem igen. Det gjorde vi ialt 4 gange... Vi har forviget det hele på video og jeg glæder mig til at se de optagelser.

Efter denne oplevelse kørte vi videre mod Abilene. På en bro stansede vi op for at tage nogle fotos af stormens skystrukturer som stod gnistrende hvid mod en blå himmel i solens sidste stråler.

Et ubeskriveligt smukt syn som mine fotos ikke retfærdiggører. Jo mere vi betragede den, jo mindre synes vi den lignede en celle i opløsning. Der var et flot inflow band til højre, et flot updraft tower, en stor roll cloud og mammatus i ambolten. Det var som om den voksede for øjnene af os. Et kig på baron systemet, bekræftede også vores fornemmelse. Den var blevet kraftigere og blev et øjeblik efter påhæftet en severe thunderstorm warning. Chasen var igang igen....

Vi kom om på sydsiden af den og stoppede under et af dens inflow bands for at tage lynfotos af de lyn der sprang frem under den. Under updraften hang der meget scud (skytjavser) - der var faktisk "mange ting der hang ned fra den sky"  og flere af dem viste tegn på nogen rotation.

Vi chasede den i et stykke tid, men besluttede ved 22 tiden at stoppe for idag og køre mod Abilene for at finde et motel.

På vej dertil fik vi på walkie-talkien oplyst, at der lå en severe warned celle syd for Abilene, hvor der var blevet rapporteret om golf-ball sized hail. Warmsector spurgte om vi var friske. Efter en kort rådslagning blev vi enige om at sige nej. Vi var trætte efter flere dage med søvnunderskud.

Kort tid efter kom der endnu en information fra Warmsector : Cellen var netop blevet tornado warned, idet en "law enforcement officer" havde spottet en tornado. Var vi stadig ikke friske ?  Jo, det var vi nu - og så røg vi afsted sydpå. 

Vi kørte i regn og tiltagende lynaktivitet mod syd. Vi kunne på bilens termometer aflæse at temperaturen steg støt. Da vi nærmede os byen Ballinger begyndte vores scanner at give lyd fra sig. Der indløb rapporter fra stormspottere om en tornado der var blevet set i området. Efterhånden som spotterne kørte videre i området, indløb der rapporter om skader, bl.a træer der var blevet revet op med rode, skader på huse. Lufthavnen i Ballinger var sat ud af drift, idet 2 start- og landingsbaner var fyldt med rester og vraggods fra 3 hangarer der var blevet ødelagt. 2 fly var også ødelagte.
Vi prøvede at følge med stormen, men lige pludseligt tog fanden ved den og den ræsede afsted mod nordøst. Vi gav derfor op og det var på tide at finde et motel.
Vi fandt et Ramada Inn i San Angelo, hvor vi ankom kl. 1 om natten.
Vi så godt nok ikke en tornado, men det har været en succesfuld dag alligevel. Vi lavede et core punch og vi så og fotograferede den smukke struktur af en supercelle fra sydvest. 

Læst 1685 gange
Mere i denne kategori: « 29. April 2007 1. Maj 2007 »