torsdag, 07 juli 2016 21:30

Heat Burst's - de højeste lufttemperaturer på jorden

Skrevet af
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)


Det sydvestlige Oklahoma blev onsdag nat ramt af en markant og pludselig temperaturstigning. I nærheden af byen Hobart, hvor der er en automatisk vejrstation steg temperaturen fra ca. 27 grader Celsius kl. 23 lokal tid til over 40 grader Celsius kl. 0015. Samtidigt faldt luftfugtigheden og vindhastigheden steg og blev stødende.

Hobart3Øverst : Temperatur og Dugpunktstemperatur hhv 1.5m og 9 meter i Fahrenheit - Nederst : Vindhastighed/Vindstød og vindretning i hhv. 2 meter og 10 meter. Tid er i UTC

Hvad kan få temperaturen til stige så markant og pludseligt midt om natten ?

Området var blevet ramt af et relativt sjældent vejrfænomen - et såkaldt ”Heat Burst”

Hvad er Heat Bursts og hvordan opstår de ?

Et heat burst begynder som regel når en tordenbyge er ved at gå i opløsning. Ofte sent om aftenen eller i løbet af natten.

Når tordenbygen går i opløsning vil luftmassen i toppen af bygen afkøles ved fordampning. Når den afkøles begynder den at synke ned.

Normalt komprimeres nedsynkende luft og vil derved blive opvarmet. I en tordenbyge, vil afkølingen ved fordampning dog overstige opvarmningen med komprimering. Dette medfører at så længe der er fordampning - dvs. så længe der er nedbør - vil den nedsynkende luft være koldere end omgivelserne.

I et heat burst er al nedbør fordampet før det når jordoverfladen. Når der ikke er mere nedbør vil temperaturen således begynde at stige pga. kompression. Temperaturen vil fortsætte med at stige hele vejen ned med ca. 10 grader Celsius pr. 1000 meter – rent meteorologisk siger man at den følger tøradiabaten. Samtidigt er luften knastør. Denne – i visse tilfælde ekstremt varme – luftstrøm vil brede sig ud i alle retninger ved kontakt med jorden.

For en person i nærheden vil det føles som om man står foran en gigantisk føntørrer. I løbet af få minutter vil temperaturen stige 10-20-30 grader og i nogle ekstreme tilfælde endnu mere. Fænomenet kan vare fra minutter til timer.

Effekten på vegetation kan være katastrofal. Afgrøder, frugt og grøntsager kan i løbet af få timer tørre ud. Kraftige vindstød kan vælte træer, elmaster o.lign. 

Nogle af de mest ekstreme dokumenterede tilfælde er :

  • Kopperl, Texas 1960 : Temperaturen steg efter midnat fra ca. 21 grader Celsius til op imod 60 grader Celsius. Flere termometre blev ødelagt, så temperaturen kan have været højere. Vindstød blæste elmaster omkuld og folk vågnede fordi airconditioneringen svigtede og husene blev som saunaer. Folk måtte svøbe sig i våde lagner og lignende for ikke at få hedeslag. Majsen, som havde stået grøn og frodig dagen før, stod brun og bagt på stænglerne om morgenen. Den lokale bomuldshøst var også ødelagt. Dette vejrfænomen som var uforklarligt i 1960, blev hurtigt døbt ”Satans Storm”.

  • Antalya, Tyrkiet 10. juli 1977 : Temperaturen stig til over 66 grader Celsius i nogle minutter i løbet af eftermiddagen.

  • Portugal 6. juli 1949 : Temperaturen steg fra 38 til 70 grader Celsius i løbet af 2 minutter, men faldt igen i løbet af 30 sekunder.

  • Abadan, Iran : Juni 1967 : En helt ufattelig høj temperatur på 87 grader blev målt under et heat burst. Dette event er dog ikke helt veldokumenteret, så det kan ikke valideres.

Læst 2413 gange Senest ændret tirsdag, 09 februar 2021 13:38