Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

Wedge tornado

Distance kørt: 412 km  |  Start: Travelodge, Dodge City, KS * Slut: Days Inn, Salina, KS

{zhgooglemap:040;do not change;do not change;do not change;do not change}

Dagen i dag gik alting op i en højere enhed. Alting spillede, vi havde ingen uheld og vores forecasting evner og strategi gav pote.

Vores Target Area var området syd for Salina hvor initiering skulle finde sted mellem 15 og 16 om eftermiddagen. Vi var derude i god tid og allerede lidt efter 14 begyndte den ellers blå himmel at blive spættet med skyer. Man kunne se hvordan de prøvede at bryde gennem cap'en uden held.

Lad mig forklare lidt om hvad cap er.

Normalt falder temperaturen støt jo højere man kommer op i atmosfæren. Når solen skinner på jordoverfladen varmes luften lige over overfladen op. Når luften varmes op og er varmere end omgivelserne, vil den gerne stige til vejrs. Man får så små bobler af opadstigende luft som kaldes termikbobler, eller konvektion. Det er dem sværeflyvere benytter sig af.

En gang imellem sker der dog det, at der opstår et lag - typisk omkrig 700 hPa - der er varmere end den omgivende luft. Når termikboblen kommer til dette lag er den lige pludselig IKKE varmere end omgivelerne og kan sålededes ikke mere stige til vejrs. Laget fungere altså som et slags låg på konvektionen. Af samme årsag kaldes den en cap.

Det man observerer er, at bygerne i starten vokser fint, men rammer "låget" og så falder sammen igen.

Afhængig af hvor stærk cap'en er, kan den brydes enten af meget kraftig konvektion hvis instabiliteten (CAPE'en) er stærk, hvis der kommer en dryline eller hvis solen har eroderet cap'en.

Ved 15:30 tiden skød en celle op blot få kilometer fra hvor vi havde parkeret. I starten var den kun synlig på satellitfotoet, men siden hen også på radaren. Der var ikke andre markante celler i flere hundrede kilometers afstand.

Den blev efter hver scan mere og mere markant og vi blev overbeviste om at det var den helt rigtige celle vi var på.

Snart efter blev den severe warned.  Ved byen Bennington var der på radaren tydelige tegn på rotation.

Derefter skete alting hurtigt. Vi så først en mindre tornado slå ned og bagefter en meget stor wedge tornado. Vi forsøgte at holde os foran, men et halvdårligt vejnet gjorde det svært.

Ved 20 tiden erklærede vi chasen for slut, og vi kørte mod Salina, hvor vores venner i Warmsector teamet foreslog at vi fejrede fangsten med steak. Det er tradition blandt chasere at få tornado steak, når man har set en tornado. Vi spiste på "Logan's Roadhouse" sammen med warmsector teamet og Verne Carlson og hans søn+kæreste.

Efter steaken var fortæret og vi var på vej ud, opdagede vi at stormchaser Jeff Petrowski og hans kone Kathryn sad på samme restaurant og spiste, så vi måtte lige over at hilse på dem.

Derefter tjekind på days Inn.

I morgen ser ud til at blive en endnu mere aktiv dag end i dag, så det er svært at se hvad der kan overgå det vi så i dag.

 

 

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen

Vil du læse mere? Læs Kai-Asle Sønstabø's blog og se hans vinkel på dagens begivenheder. Klik her for at komme til hans side

Læst 1669 gange Senest ændret fredag, 23 oktober 2020 12:38
Mere i denne kategori: « 27. maj 2013 29. maj 2013 »