Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

En HIGH RISK er sjælden, men når den udsendes er der ofte et "outbreak" på vej. Et "outbreak" er betegnelsen for en situation hvor der opstår superceller og tornadoer over et meget stort område og i et meget stort antal - op til flere hundrede.
Varslerne dækker ofte flere stater og dækker typisk 1000 km x 1000 km. Sammen med diverse prognosekort for bl.a. fugtighed, instabilitet og andre parametre vil vi kunne finde et nogenlunde sandsynligt område (kaldet target area) på omring 100 km x 100 km for forekomsten af de tordenbyger der forhåbentligt vil vokse sig til superceller. Vi kan risikere at skulle køre flere hundrede km. til vores target area, så der skal ikke laves mange fejl her.
I løbet af dagen vil området blive indsnævret mere og mere og om eftermiddagen går det så løs.
SPC vil nu udsende såkalde MesoScale Discussions (MSD), som beskriver vejrsituationen lidt mere i detaljer i "problemområderne". Det er nu at man for alvor kan få en fornemmelse af hvor der er ved at "ske" noget.  Så håber man bare at man ikke er for langt væk. Det er også på dette tidspunkt at man selv må stole på sine evner og erfaring, og man må "læse himlen" for tegn på konvektion etc. Har man et instrument med der kan vise temperatur og luftfugtighed, kan man se om man er foran eller bagved drylinen - dvs. den front der adskiller den hede tørre luft fra vest og de fugtige gulf-luftmasser.

Når tordenbygerne vokser op, vil de lokale vejrtjenester udsende Watches og Warnings. Et Watch er et forvarsel. Forvarslet kan enten være for en "Severe Thunderstorm" - en kraftig tordenbyge (typisk en supercelle) eller for en "Tornado". Forvarslet betyder, at der inden for meget kort tid er stor risiko for at den varslede vejrtype vil opstå. En Warning er en advarsel om, at den vejrtype som der før blev udsendt et for-varsel om, nu er opstået.
Da vejrtjenesten ikke visult kan se om den pågældende vejrtype er opstået, bruger de vejrradaren som redskab til dette. En tornado vil have en helt speciel signatur (en såkaldt Tornadic Vortex Signature - forkortet TVS) på et radarbillede, og minder visuelt om en krog. TVS'en kan detekteres automatisk af et computerprogram og en Warning udsendes mere eller mindre automatisk. Af samme årsag er det derfor ikke en 100 % garanti for, at en tornado warning betyder at der rent faktisk er en tornado.
På en travl chase dag, kan der være mange watches og warnings ude på samme tid - ofte med relativ stor afstand. Den dygtige, erfarne og ikke mindst heldige chaser vælger den rigtige storm at forfølge. En lovende storm som har en watch eller warning påhæftet, kan i løbet af få minutter "falde sammen" og bogstavligt talt opløses for øjnene af en. Og en mindre storm kan under de rette betingelser udvikle sig eksplosivt og pludseligt producere en tornado. Det er dette der gør stormchasing til en både frustrerende og meget givende oplevelse.

Læst 1535 gange
Mere i denne kategori: « Efterskrift 2007