Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

29. maj 2014

Distance kørt: 854 km  |  Start: days Inn, Amarillo, Texas * Slut: Days Inn, El Reno, Oklahoma 

{zhgooglemap:070}

Vi kom af sted fra Amarillo ved 10-tiden og satte kursen nordpå. Vores primære mål for i dag var Greensburg. Greensburg blev, som nogle måske husker, ramt af en ekstrem destruktiv EF-5 tornado om aftenen d. 4. maj 2007. Jeg var selv ude at chase selv samme tornado, og var vidne til at den ramte byen direkte. Dengang omkom 11 mennesker som en direkte følge af tornadoen, og 95% af byen blev jævnet med jorden. Man kan læse meget mere om Greensburg tornadoen og mine oplevelser her.

Det er nok svært at forklare så andre forstår det, men på en eller anden måde har jeg lige siden følt en slags tilknytning til byen, og det er blevet en fast tradition hvert år at besøge byen og følge dens genopbygning.

De første år gik det pinagtigt langsomt. I maj 2008 lå der stadig rester rundt omkring fra tornadoens hærgen. Der var næsten ikke bygget nogle huse og de fleste af dem der boede i byen boede i trailers og mobile homes sat op af FEMA (Federal Emergency Management Agency). Byens hospital var en teltby.  Når man snakkede med folk virkede de stadig triste og traumatiserede.

Først i 2010 kunne man se mærkbare ændringer og folk var også begyndt at smile igen. Og her i 2014 ligner Greensburg igen en by. Der er bygget nyt hospital og biografen, Twilight Theater,  åbner senere på sommeren.

Men det mest fantastiske ved Greensburg er måden byen er genopbygget på. Efter tornadoen havde ramt, og bystyret stod foran den enorme og uoverskuelige opgaver det var at starte helt forfra med alt, fik den daværende borgmester en vision : Det nye Greensburg skulle i endnu højere grad leve op til sit navn.

Byen skulle være selvforsynende med energi, og alle nye offentlige bygninger skulle bygges med bæredygtighed og miljø for øje. Samtidigt opfordrede man private til at bygge energirigtige huse. Visionen fik en blandet, men dog overvejende positiv modtagelse. Nogle af byens overvejende republikanske befolkning kunne ikke se hvad det pjat skulle til for, men de fleste kunne godt se fornuften i det. Heldigvis for det.

I USA rangerer man bygninger efter LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) skalaen når man skal bedømme hvor miljørigtige de er. Skalaen har 4 trin, hvor Platinum er det højeste.  Greensburg har det højeste antal LEED Platinum bygninger pr. indbygger i hele USA.  Desuden producerer byen omkring 12.5 MegaWatt fra vindmøller og solceller. Det er mere end nok til at dække behovet i byen og den overskydende kapacitet sælges til el-selskaberne.

Alt dette har sat Greenburg på landkortet som et knowledge center for bæredygtighed og miljørigtghed. Delegationer fra katastrofeområder fra hele verden søger råd og vejledning i Greensburg til genopbygning af deres egne områder. Nu skulle man jo tro at Greensburg ville opleve en stor befolkningstilvækst på grund af de mange gode og fremsynede initiativer. Desværre er virkeligheden en anden. Greensburg mangler arbejdspladser, så folk vælger andre byer med bedre muligheder for at få arbejde. Der er dog store initiativer for at bringe grønne virksomheder til byen, og på den måde tiltrække flere borgere. Før tornadoen ramte boede her ca. 1400 indbyggere. I dag er tallet under 1000.   Jeg håber at alle de fremsynede tiltag vil udmønte sig i en blomstrende by om et par, når finanskrisen forhåbentligt er overstået.

Vi lavede en aftale med Greensburg Greentown bevægelsen om en rundtur i nogle af de LEED Platinum certificerede bygninger.  Vi mødte op i deres hus, The ECO home, som også er certificeret efter en anden norm, HERS (Home Energi Rating System). Huset er for det første bygget så det vil kunne modstå en fremtidig tornade. Det er rundt og bygget delvist i beton. For at teste og bevise styrken droppede man en bil fra 30 meters højde ned på taget.

Alt lys i huset er LED (det er gadebelysningen i byen i øvrigt også), møbler og interiør er lavet af genbrugsmaterialer, der er specielle toiletter som genbruger brugsvand fra håndvasken til skylning. Indkørslen til huset har en speciel porøs belægning som lader nedbør sive ned i jorden, i stedet for at løbe af i kloakkken.

Først tog vi over til 4-5-7 Art center, et galleri der er LEED Platinum certificeret. Selvfølgeligt i foreningens bil som kørtse på naturgas.

Alt var også gennemtænkt her. Solceller udenfor forsynede det med energi og et rack af batterier lagrede den strøm der var i overskud, så der også var energi i de mørke timer. Specielle paneler udenfor skabte skygge om sommeren, men lod solstrålerne passerer uhindret om vinteren, når solvinklen var lavere. 

Så var det tid til besøg på skolen. Igen en gennemtænkt bygning fra grunden, der er LEED Platinum certificeret. LED lys i de store fællesarealer der kun tændes ved hjælp af bevægelsescensorer når der er personer til stede.

Meget af træværket er træ fra de mange cypresser der gik til under orkanen Katrina i New Orleans.

Alt regnvand der falder inden for skolens område samles i store vandtanke og genbruges

Genbrugsplastic til de mange skabe til eleverne. 

Igen specielt designede skjolde og paneler, der begrænser solindstrålingen om sommeren, men lader den passserer uhindret om vinteren. Ovenlysvinduer der maksimerer lysindfaldet.

Rundt om parkeringspladsen er der plantet en speciel græsart, der filtrerer forureningen fra det regnvand der løber fra pladsen.

Det var oplysende og inspirerende at se de 3 bygninger. Det der specielt slår en, er at man med meget få virkemidler og forholdsvis simple teknikker kan gøre en forskel. Det er ikke specielt mere omkostningstungt, det kræver bare lidt omtanke og planlægning.

Vi fik en kop kaffe på den økologiske Green Bean Cafe og kørte derefter videre sydpå igen.

Vi oplevede en flot farverig solnedgang på grænsen til Oklahoma. Og ved 22-tiden kunne vi trille op foran vores Days Inn i El Reno.

Husk også at læse Kristinna's blog på Stormzone.dk !

 

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen.

Læst 1661 gange Senest ændret fredag, 25 december 2015 21:36
Mere i denne kategori: « 31. maj 2014 25. maj 2014 »