Bedøm denne artikel
(2 bedømmelser)

 

 

Katastrofe i Moore

Distance kørt: 376 km  |  Start: Comfort Inn, Norman, OK * Slut: Comfort Inn, Norman, OK

Det bliver en kort blog igen i dag, for de ting vi oplevede idag er ikke sunket helt ind endnu. Men vi oplevede kort sagt den katastrofale Moore tornado på tæt hold.

Moore tornadoen lavede det mest markante hook ekko jeg nogensinde har set.

Vi blev overhalet af adskillige udrykningskøretøjer på vejen op i mod Moore. Politiet blokerede vejen i Newcastle, nogle få km. fra Moore. Vi var så nødt til at finde en vej uden om.

Inde på en mark så vi det første glimt af den endnu spæde Moore tornado. Marc Austin fra warmsector teamet rapporterede tornadoenog dens kurs til vejtjenesten hvor han arbejder.

Det lokale brandvæsen var også ude at observere.

Tornadoen voksede i størrelse og intensitet for hvert minut. Og hele tiden hørte man sirener i baggrunden.

Tornadoen er nu meget stor og ødelæggende. Der bliver udsendt et såkaldt tornado emergency for Moore. Katastrofen er ved at gå op for os. Byen Moore blev i 1999 ramt af en tilsvarende tornado som krævede 44 menneskeliv.

Vi er nødt til at køre mod øst for følge med tornadoen.

Vi tænder for radion på 107.7 MHz, hvor en lokal kanal med den legendariske Gary England sender live om tornadoen. Vi hører rædselsvækkende beretninger om at den smadrer huse for øjenene af rapporteren. Ord som "Killer tornado, neighborhoods obliterated" lyder jævnligt. Der meldes om flere skoler der er ramt. Og sådan fortsætter det i langt tid. Da tornadoen endeligt løfter sig begynder rapporterne om ødelæggelserne at rulle ind. Og historier om omkomne og kvæstede begynder at komme frem.

Det bliver fortalt at en skole med 3. klasses elever er ramt. En del er reddet ud af ruinerne men men kan ikke redegøre for 20 elever. Et hospital blev ramt direkte. 7 personer, deriblandt en 3 mdr. baby og et 4 årigt barn er blandt de omkomne. En 7-11 er ramt med flere omkomne. De fortsætter og fortsætter i hvad der føles som en uendelighed. Jeg har læst flere beretninger fra Joplin tornadoen fra bl.a. læger som beskrev de grusomme skader folk kom ind med. Når almindelige husholdningsting bliver til projektiler og når f.eks. vejskilte, biler og tømmer bliver luftbårne er skaderne mere end et almindeligt menneske har fantasi eller fattevne til at forestille sig. Og det var bl.a. disse ting jeg tænkte på.

Humøret ændrede sig markant da vi hørte alt dette. Jeg er ikke flov over at fortælle at jeg sad med tårer i øjnene da disse historier blev fortalt. Specielt når børnene blev nævnt. Alt andet var pludseligt ligegyldigt.

Vi stoppede mere eller mindre chasen på det tidspunkt. Gnisten var der ikke mere. Forsøgene på at nå nogle sydlige storme blev halvhjertede, vi havde fået nok.

På en Servicestation blev jeg kontaktet af en ung man i en bil. Han lignede en mand i dyb sorg. Han spurgte om vi vidste noget om Moore eller havde været inde i den, og jeg kunne fortælle ham at vi havde set tornadoen i dens tidlige stadie, men at jeg ikke havde været ind i byen. Han fortalte tårevædet at han ikke kunne få kontakt til sin kæreste. Han havde en veninde med i bilen og da han kørte væk, sagde hun taknemmeligt : "Thank You, Thank You for what You're doing".

Jeg ville ønske jeg kunne give den unge mand det svar han ønskede, men det kunne jeg naturligvis ikke. Men der er hundredevis af mænd eller kvinder som ham som i øjeblikket leder efter deres kærester, familiemedlemmer eller venner. Nogle vil desværre aldrig se dem de leder efter igen.

Vi aftalte ved 19 tiden at stoppe helt og køre mod Norman.

Jeg sidder nu og kigger på de forskellige TV-kanalers dækning og har en hård knude i maven. Kl. er næsten 2 og jeg burde gå i seng, men jeg ved at jeg ikke vil kunne falde i søvn.

Det er ved at synke ind hvad vi var vidne til i dag. I dag blev der skrevet tornadohistorie. De sidste tal lyder på 91 omkomne, men dette tal vil givetvis vokse. De leder stadig i ruinerne af en af skolerne og mange andre områder er ikke gennemsøgt.

 

Det er nu 2. gang jeg har har oplevet en katastrofe af det omfang. Det bliver ikke nemmere...

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen

Vil du læse mere? Læs Kai-Asle Sønstabø's blog og se hans vinkel på dagens begivenheder. Klik her for at komme til hans side

Læst 1320 gange
Mere i denne kategori: « 19. maj 2013 21. maj 2013 »