Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

 

Tilbage i Norman

Distance kørt: 450 km  |  Start: Days Inn, Amarillo, TX * Slut: Super 8, Norman, OK

{zhgooglemap:012}

Tja, igen ikke så meget at fortælle fra i dag. Vi kørte fra Amarillo til Norman, en tur på ca. 4 timer ad lange lige veje. Meget af tiden på I-40, som følger den legendariske Route 66. Som chauffør var det meget svært at holde sig frisk - især når sidemanden sad og blundede.  Vi holdt derfor et stop i Shamrock efter små to timer.

Shamrock, navngivet af irske emigranter, var den vigtigste handelsby i området i slutningen af det 19. århundrede. I 1920'erne, da olie og gas blev opdaget i regionen, havde den igen en storhedstid. Mest kendt er byen dog for sin placering på Route 66 - "The Mother Road". Route 66 gik oprindeligt fra Chicago til Los Angeles og blev den vigtigste rute for de mennesker der emigrerede til Californien - primært under "The Dust Bowl" - de store ødelæggende støvstorme i midtvesten i 1930'erne.

Route 66 var så trafikkeret, at den var en vigtig indtægtskilde for de byer den gik igennem. Således også Shamrock. Det vigtigste vartegn fra byens storhedstid er Conoco tankstationen.

Den blev bygget i 1936 i Art Deco stil og var fra starten delt i to funktioner : "The Tower Station" var tankstationen, og "U-Drop Inn" var café. Caféen var dengang den eneste café i 100 miles omkreds og tjente styrtende med penge.

Da Route 66 blev erstattet af Interstate 40 i midtfirserne, blev grundlaget for forrretningen mindre og mindre, og den lukkede i slutningen af 1990'erne. Bygningerne er senere blevet fredet og restaureret til sin tidligere tilstand. Den huser nu et museum.

Og hvis i synes i har set den før men ikke kan huske hvor, så var den inspiration for Ramones malerværksted i filmen "Cars".....

Efter en pause i dette stykke amerikansk historie gik turen videre østpå. Efter endnu et par timer ankom vi i Norman. Vi fik værelser på det Super 8, hvor vi mødte Tim Samaras og hans crew i 2008.

Vi spiste aftensmad med Marc og Sharon. Lige som sidste gang vi var i Norman blev det på thai mad. Marc skulle på vagt i vejrtjenesten kl. 11, så vi tog afsked med dem efter vi havde spist.

 

Vi håber på lidt high based action i morgen i Kansas - desværre ikke supercelle vejr, men der er mulighed for Dry Microburst.  Microburst er en faldvind der ryger mod jorden med voldsom kraft og spreder sig ud i alle retninger ved kontakt med jorden. Fænomenet blev opdaget af Theodore Fujita i 1980'erne efter en serie alvorlige flyulykker.  Man skelner mellem Wet og Dry Microburst. det første er ledsaget af nedbør og det andet ikke.

I tilfældet Dry Microburst - som der risiko for i morgen - faldet nedbøren ud af skyen og fordamper i det tørre lag mellem skyen og jorden. Ved fordampningen forbruges en masse varme, og afkøler luften omkring. Den afkølede luft accelererer mod jorden og spreder sig ved kontakt i et stjerneformet mønster. Fænomenet kan vare fra sekunder til få minutter. Vindhastigheder på 75 m/s er normale i microbursts.

 

 

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen

Husk at vi er live hver eftermiddag (dansk tid) mellem kl. 18 og 19 hvor du kan stille spørgsmål til os. Se mere på vores LIVE side

Læst 1502 gange
Mere i denne kategori: « Stormchase 2012 II 15. maj 2012 »