Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tornado & drinks med Elk Horn's borgmester

Distance kørt: 1434 km  |  Start: Days Inn, Dallas, Texas * Slut: Tivoli Inn & Suites, Elk Horn, Texas

{zhgooglemap:052}

Det har været en lang, men god dag. Vi havde håbet på at se tornadoer - hvilket vi gjorde - men at vi skulle ende dagen på et motelværelse i Iowa og drikke øl og whiskey med byens borgmester havde vi ikke drømt om.

Dagen startede allerede kl .06:00 med morgenmad på Days Inn i Dallas. Vi vidste at vi skulle hurtigt ud af starthullerne, hvis vi skulle nå setup'et i Iowa om eftermiddag. Der var forudsagt superceller - flere langvarige - og stor risiko for tornadoer, flere af dem kraftige startende ved 17-tiden i det sydvestlige hjørne af Iowa.

En del af teksten lød :

"SEVERE WEATHER OUTBREAK WITH MANY TORNADOES AND VERY LARGE HAIL POSSIBLE SUNDAY AND SUNDAY NIGHT ACROSS PARTS OF THE CENTRAL PLAINSAND MID MISSOURI VALLEY."

Så vi vidste at der var potentiale til noget stort. Det lykkedes os derfor at komme fra hotellet allerede kl 06:45, hvilket i chasersammenhæng nærmest er midt om natten. Vi havde en lang dag i bilen for os. Vores indledende Target Area var mellem Omaha, Nebraska og Des Moines, Iowa.

Vi nappede en kop Starbucks i Ardmore, Texas og fulgte ivrigt med i prognoserne og de seneste outlook undervejs.

I Emporia, Kansas holdt vi et kort frokoststop. Vi havde i samarbejde med vores nye kostvejleder, indkøbt en masse forskellige (sunde!) ting i Wall-Mart dagen før, og de blev nu på kunstnerisk vis forvandlet til de mest velsmagende sandwiches jeg længe har smagt. Du kan bare det der, Kristinna ! :-) Vi fik også forskellige typer sund snack undervejs. Der er absolut perspektiver i dette, og jeg er sikker på at mine cykelbuddies tilbage i Danmark også sætter pris på at jeg ikke skal køre 5 kg af når jeg kommer hjem før jeg kommer i form igen.

Vi fik også lejlighed til at studere prognoserne, specielt de prognoser der viser reflectivity (dvs. prognoseradarbilleder) nærmere, og vi opdagede en vis konsistens i de forskellige modelkørsler på en celle der skulle danne omkrins byen Hasting i Nebraska ved 15-tiden.

Vi tog derfor en hurtig beslutning.Vi justerede target area til Hasting. Problemet var imidlertid, at vejene derop ville være landeveje, og at vi var i tidsnød. I bedste fald ville kl. være 16:15 når vi nåede derop. Kort tid efter udsendte SPC en såkaldt Mesoscale Discussion :

Dette blev kort tid efter fulgt op af et "watch" :

bl.a. med teksten :

DISCUSSION...EXPLOSIVE TSTM DEVELOPMENT IS ANTICIPATED FROM JUST
NORTHEAST OF A SURFACE LOW OVER NORTH-CENTRAL KANSAS NORTHEAST ALONG
A WARM FRONT MOVING NORTH THROUGH EASTERN NEBRASKA AND WESTERN IA.
GIVEN THE COMBINATION OF MODERATE TO STRONG INSTABILITY AND STRONG
LOW-LEVEL AND DEEP-LAYER SHEAR...THE ENVIRONMENT WILL BE QUITE
FAVORABLE FOR LONG-LIVED SUPERCELLS CAPABLE OF VERY LARGE HAIL AND
TORNADOES...A COUPLE OF WHICH COULD BE INTENSE

Vejene drillede og vi kom ikke så hurtigt frem som vi ville. Vi måtte derfor med over 100 km igen se Hasting cellen skyde op, først på satellitfoto og lidt efter på radaren. Den voksede nærmest eksplosivt og vi kunne efterhånden ane den gennem varmedisen mod nordvest.

Frustrationen var stor, da vi på radar kunne se det karakteristiske hook ekko. Jeg var ikke i tvivl om at den var i gang med at producere en tornado.  Et øjeblik efter blev den da også tornadowarned. og vi var pinagtigt langt væk.

Vi er den lille hvide ring med prik i omkring byen "Western". Der er omkring 70 km i fugleflugtslinie fra supercellen. De mange symboler på billedet har alle en betydning. De markerer hvor der er observeret tornadoer eller registreret tornadovinde, hagl etc. De røde og violette bokse, er områder med hhv. severe thunderstoms warnings og tornado warnings.

Vi kom dog langsomt tættere på. Her er vi omkring 4 km fra området med tornadoen.

Himlen var nu blåsort, og vi kunne se direkte ind i hooket. Vi stoppede ved et T-kryds og kom op på siden af en stor truck der hold i vejsiden. Chaufføren så forvirret og usikker ud. det forstår jeg godt. Jeg rullede vinduet ned og råbte op til ham, at der var en stor tornado lige vest for os. Han takkede mange gange for informationen. Vi hold selv ind til siden et øjeblik. Vi måtte være hurtige, idet tornadoen var meget tæt på.

Det var ekstremt svært at se. Kontrasten var meget dårlig pga støvregn og ekstrem fugtighed i hooket, men vi så en wedgetornado inde i den store roterende wallcloud. Når jeg kommer hjem til Danmark og får tid, vil jeg kontrastforstærke ovenstående og få den frem.

Vi blev så længe som det var forsvarligt. Selv om tornadoen var et par km. nordvest for os, og radaren indikerede at den bevægende sig langsomt mod østnordøst tog vi ingen chancer. El Reno tragedien fra sidste år stod i klar erindring. Vi kørte derfor mod øst så vi igen var nogle flere kilometer foran den roterende wallcloud. Vi stoppede i den lille by Milford for at tanke op. Første tankstation var lukket, på trods af at der var lys inde i butikken. Jeg tror at de ansatte havde fået besked på at lukke den for kunder, af frygt for tyveri etc. i forvirringen. Det har vi desværre været ude for før, og de kan i yderste konskvens være katastrofalt hvis folk tror de kan få beskyttelse og møder en låst dør. Vi måtte køre hen til den næste - heldigvis var der mere end en. Foran tankstationen stod indehaveren sammen med nogle kunder. Jeg spurgte hende om de ikke havde sirener i byen og hun fortalte at de allerede havde lydt to gange. Da jeg sagde at tornadoen var lige uden for bygrænsen, sagde de at de havde gjort deres store walk-in fryser klar, så kunderne og hende selv kunne søge tilflugt i den. Og at hvis vi mødte politiet skulle vi bede dem sætte sirenerne igang. De gik dog igang et øjeblik efter.

Men vi tankede kunne vi se den roterende wallcloud komme nærmere og nærmere bag træerne. Jeg må indrømme at jeg blev en smule bekymret da jeg så hvor tæt vi efterhånden var på tornadoen, hvilket radarbilledet også viser.

Jeg mente dog nok at hvis vi virkeligt kørte til, kunne vi nå ud foran den med en sikkerhedsmargin. Vi kom ud foran og passerede de massive horder af andre chasere, lokale, medier og alm. bekymrede billister der holdt alle steder langs vejene. Vi så endda TIV2 og tour vans fra forskellige selskaber.

På dette tidspunkt udsendte SPC et nyt tornado watch for vores område. Det blev udsendt fordi supercellen vi fulgte "red" på varmfronten, dvs bevægede sig lige på fronten, hvor energi, shear og løft er maksimalt. Når denne situation opstår kan supercellen producere tornaoder i timevis.

Vi fandt en nogenlunde fredelig sidevej og holdt ind for at tage fotos.

På dette tidspunkt var den blevet tornadowarned igen, og vi så en del rotation i skybasen, hvor vi mener der kan have været en tornado. Den var nu blevet outflow dominant - dvs at updraften ikke havde så meget magt mere og at den var styret af outflow og nedbør fra toppen af skyen. Når det sker bliver den ofte HP-agtig i udseende. Det er også her at den får meget kraftige vinde på forsiden. Omaha, Nebraska's største by, blev ramt af de kraftige vinde på forsiden og der blev rapporteret om en del skader.

Vi holdt os dog væk fra storbyen, idet der dels var en masse chasere og dels fordi chasing i storbyer er forbundet med en stor risiko, pga. den forøgede mængde trafik etc.

Jeg kunne se at systemet ikke viste tegn på svækkelse, og at det havde kurs mod den vesttlige del af Iowa og danskerbyen Elk Horn. Jeg skrev derfor til borgmesteren Stan Jens på Facebook, og fortalte at der var uvejr på vej.

Jeg har skrevet en del med Stan Jens siden TV dokumentaren om Elk Horn på DR1 blev vist, bl.a. under tidligere udbrud af vildt vejr. Jeg har tidligere fortalt ham at jeg i forbindelse med min stormchase måske ville kigge forbi, og han har i spøg skrevet at jeg kunne komme til den årlige Tivoli fest i byen og holde øje med vejret.

Denne gang var vi jo i nabolaget og vi blev enige om at køre til Elk Horn og overnatte på byens motel - Tivoli Inn & Suites. Stan skrev og spurgte hvor vi var, og kunne berette at der ikke så fyldt ud på motellets P-plads. Vi kørte således i bagkanten af systemet østpå. Stan kunne berette at der var udsendt stormspottere i området. På radaren kunne vi se, at kernen af stormen, eller linien som det nu var blevet, var over Elk Horn, og jeg spurgte derfor Stan hvordan det stod til. Et par minutter senere skrev han tilbage at det var "Pretty wild", men at de var sluppet rimeligt billigt i forhold til byer nord og syd for.

Vi ankom ad regnvåde veje til Elk Horn kl. ca. 23 og kunne genkende byens vartegn - vindmøllen fra Nørre Snede - i lynenes skær. Vi fik værelser på motellet, og da jeg kom online skrev jeg til Stan at vi havde fået værelser og han spurgte om vi skulle ses med deet samme, idet han måtte tage på arbejde dagen efter. Vi inviterede ham derfor over til en øl. Han ankom 10 minutter efter. Hvad der derefter fulgte skulle vise sig at blive en af de hyggeligste aftener længe. Ind kom den mest hyggelige meget lidt borgmesteragtige mand man kunne tænke sig. Han fik en øl, og roste os for vores valg af mærke (Shiner Bock - et lokalt mærke fra Texas) da det også var hans favorit.

Vi regnede med at han blot ville blive 5 minutter af ren høflighed, men 2 øl og en whisky senere,  var der gået det meste af en time. Vi snakkede om Elk Horn, Danmark, og en masse andre ting og man må endeligt ikke undervurdere Stan Jens. Udover at han er utroligt høflig og gæstfri og altid glad er han også både skarp og intelligent og har en enorm kærlighed til sin by. Han ved godt at byen ikke har de bedste odds for fremtiden og han gør derfor alt hvad han kan for at promovere byen.

Da vi tog afsked gav jeg ham en lille gave fra Danmark, der bestod af 4 dåser med Nørregade bolcher (Jeg tænkte at alle andre tager snaps, Gammel dansk og øl med til ham, så derfor fik han lidt andet fra mig). Håber han kunne lide dem. Vi fik også taget nogle fotos :

Derefter var det på tide at gå i seng og være klar til setupet mandag.

Alt i alt en god dag. Kristinna fik sin første tornado på den første dag af sin første chase. Det er langtfra altid tilfældet.

Et lille videoklip fra dagen :

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen.

Læst 1950 gange Senest ændret torsdag, 11 december 2014 12:43
Mere i denne kategori: « 9. maj 2014 16. maj 2014 »