Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

Efterskrift 2013

Distance kørt: 13000 km

{zhgooglemap-path:047;do not change;do not change;do not change;do not change;do not change}

Årets stormchase 2013 blev på mange områder en usædvanlig tur.

Rent vejrmæssigt og tornadomæssigt var det en sucess. Vi så omkring 8 tornadoer i år, deraf flere kraftige. Desuden så vi over flere omgange superceller med fantastisk struktur. Vi havde god balance mellem chase-dage og off-dage.

Den 18.-19.-20. maj havde vi hele 3 dage med chase-bart vejr og så hovedparten af vores tornadoer der. Den 28. maj blev vi vidne til endnu en wedge tornado nær Bennington i Kansas.

Det var også i år vi blev mindet om den mørke side af stormchasing. Om de enorme kræfter naturen udløser og om at vi ikke kan tillade os at tage noget for givet og blive for overmodige.

Forstaden Moore nær Oklahoma City, blev den 20. maj for 2. gang på 14 år ramt af en katastrofal EF-5 tornado.  Vi var vidne til tornadoen i dens indledende faser, men kunne ikke chase den i de trafikerede områder af Moore. Vi fulgte den dog i et par timer på afstand og jeg vil aldrig glemme de rapporter der indløb på radioen.
Jeg husker følelsen af frustration over ikke at kunne gøre noget for at hjælpe de stakkels mennersker, og den knugende smerte i maven da vi hørte om de 2 skoler der var blevet ramt. Og til sidst tomheden og den manglende lyst til at chase mere den dag. Trods indledningsvis høje tabstal, blev tallet nedjusteret til omkring 24. Umiddelbart nådigt sluppet når tornadoens størrelse og styrke tages i betragtning. Men når de 7 af dem var elever på en af skolerne er det næsten ikke til at bære. 

Normalt betyder observerede tornadoer "tornado steaks" på et steakhouse. Men ikke den aften. Vi brød traditionen. Der var ligesom ikke noget at fejre. 

Den 31. maj ramte en stor tornado igen Oklahoma City området. Denne gang forstaden El Reno vest for Oklahoma City. Vi var på det tidspunkt i Dallas, for at gøre os klar til afrejse dagen efter. Da vi hørte om tornadoen var vi ærgerlige over ikke selv at have oplevet den. Det var jo trods alt kun 2-3 timer fra Dallas. Men da vi hørte om The Weather Channel's crew som var blev overrasket og slynget 200 meter ind på en mark tænkte vi alligevel "OK. Den må have været særdeles voldsom og uforudsigelig".

Efter hjemkomsten om søndagen, tjekkede jeg min facebook side, og en besked ramte mig som et slag i maven :

"With much sadness we have to report that according to his brother Jim, veteran storm chaser Tim Samaras and Tim's son Paul were killed by the El Reno, OK tornado on Friday.
There is word another chaser who was with them also died but we await word from his family before reporting."

Jeg troede først det var en dårlig spøg, men i timerne efter blev facebook oversvømmet med beskeder og indlæg om det samme. Den anden chaser der hentydes til, var Carl Young, som var Tim's gode ven og chasepartner gennem flere år.

Jeg var i en tilstand af chok resten af dagen. Hvordan kunne det ske for sådan en erfaren og forsigtig chaser som Tim Samaras jo var ?  Hvad var gået galt ? Han var ikke en "Thrill Seeker" eller vovehals. Hans tilgang til chasing var primært forskningsmæssigt og hans målinger af bl.a. et 100 mb trykfald i en tornado var revolutionerende.  Hvor andre (kendte) stormchasere forsøger at komme så tæt på som muligt, var Tim Samaras største prioritet sikkerhed. Derfor er det så meget mere uforståeligt - og uretfærdigt - at det netop var ham, hans søn og ven der skulle rammes.

Efterhånden som det sank ind følte jeg også et personligt tab. Jeg har mødt Tim Samaras ved flere lejligheder og jeg har den største respekt for manden. Han var altid imødekommende, venlig, humoristisk og fuld at entusiasme. Og på trods af at han havde oplevet 100 gange mere end en selv, var han altid parat til at lytte til ens historie som om det var det mest spændende han havde hørt.

Han var måske ikke en decideret ven, selvom han vidste hvem vi var - og vi er endda blevet omtalt i en af hans bøger - men blandt chasere eksisterer der et særligt bånd.
Mange af os har været ude i extreme situationer som man ikke kan forestille sig med mindre man selv har prøvet det. Vi respekterer hinanden, passer på hinanden og er som en slags familie. Alle kender alle, mere eller mindre.

Den 19. maj - bare 12 dage før - havde vi siddet på et motelværelse i Pratt, Kansas og hygget med disse fine fyre over en øl.

Vi sagde godnat til hinanden med det sædvanlige "Stay Safe and Take Care!"...

Det er bare ikke til at forstå at de ikke er mere. 

Da Tim Samaras og Paul Samaras blev bisat blev ceremonien streamet på internettet. Jeg fulgte med. Det blev et par bevægende timer. Mange havde smukke ting at sige om Tim og Paul. Han fik også et par cheeseburgers med på rejsen. (Tim var kendt for at elske cheeseburgers).

Vi viste, via vores venner i USA som deltog, vores respekt og deltagelse med blomster som bar en hilsen fra os. 

Efterfølgende er det kommet frem, at El Reno tornadoen ikke alene er den største der nogensinde er registreret. 2,6 miles - dvs over 4 km i diameter. Og den voksede fra 1 mile til fuld størrelse i løbet af et minut, samtidigt med at den slog et skarpt sving til venstre. Den tog bogstaveligt talt en masse chasere med bukserne nede. De fleste var dog trods alt heldigere end Tim Samaras, Paul Samaras og Carl Young.

Det får naturligt nok også èn selv til at reflektere.

Er det vi tidligere troede var sikker afstand nu også sikker afstand ? Der var flere gange i år at vi var tæt på, og måske var vi heldige at der ikke skete noget. Hvad hvis vi havde været ude at chase den 31/5 ?  Ville vi havde været blandt dem der blev fanget derude ?

Der er ingen tvivl om at det der skete den 31/5 vil få en masse chasere - inklusive mig selv - til at ændre strategi fremadrettet. Måske vil den stigende mængde chasere på vejene og de tragiske dødsfald i år forårsage restriktioner fra myndighederne i fremtidige tornado situationer.

Vil det få mig til at stoppe med at chase ?  Nej.

Jeg vil helt sikkert være at finde i en SUV på den amerikanske prærie i løbet af maj 2014.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen

Vil du læse mere? Læs Kai-Asle Sønstabø's blog og se hans vinkel på dagens begivenheder. Klik her for at komme til hans side

Læst 1783 gange Senest ændret fredag, 23 oktober 2020 12:33
Mere i denne kategori: « 30. maj 2013