Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

3 tornadoer ved Greensburg

Distance kørt: 766 km  |  Start: Comfort Inn, Vernon, TX * Slut: Comfort Suites, Pratt, KS

I dag var en af de dage man drømmer om som stormchaser.

Vi så ikke mindre end 3 tornadoer, hvoraf den første klart var den flotteste jeg har set til dato.  Vi startede dagen med morgenmad på motellet i Vernon, Texas. Vi har altid en laptop med så vi kan diskutere dagens setup mens vi spiser. Der var MODERATE RISK i et område der dækkede det vestlige Oklahoma og op over Kansas og et stykke ind i Nebraska. 

De bedste værdier var dog i det sydvestlige Kansas, så vi regnede med at vores Target Area lå der. Det var også i dag vi skulle chase sammen med hele warmsector teamet, incl. Paul og Sarah, som var kørt op fra Gainesville i Florida på deres 14 dages chase-cation. Vi koordinerede med warmsector teamet, og blev enige om at mødes i Woodward, Oklahoma til frokost. Her snakkede vi om setuppet, og blev enige om at tage til Greensburg og vente på initieringen der.

Da vi ankom omkring kl. 1500 var der sort af chasere. Vi vidste at der ville være mange, men det overraskede os alligevel hvor mange...

De mange ugers tornado-tørke havde gjort alle stormchasere sultne efter noget at chase. der var mange vi kendte og en masse nye. Vi hilste bl.a. på Sean Casey, kendt fra Discovery Channel's serie "Storm Chasers" og IMAX filmen "Tornado Alley". Vi havde mødt ham en gang før, i byen York i 2006. Han er en meget cool og utroligt imødekommende fyr.

Det var meget varmt, omkring 105 grader Fahrenheit, hvilket svarer til lige over 40 grader C. Luftfugtigheden var høj, og man svedte så snart man kom ud af den air-conditionerede bil. Vinden var meget kraftig fra sydøst og blæste støvet op. Set i bakspejlet var det typisk tornadovejr. 

Mod syd og nord var der begyndt at poppe nogle celler op. Vest for Greensburg lå en mindre, men robust celle. Den nordlige viste kort tid efter tegn på rotation og dannede senere en multi-vortex tornado. De sydlige storme så meget imponerende ud på radaren, og nogle chasere stak også af mod syd efter dem.

Vi blev i Greensburg. Stormen vest for byen, ville nemlig snart komme ind i luft med meget høje værdier for både instabilitet (CAPE) og rotation (SRH). Hvis den bare klarede sig lidt endnu, ville den gå amok - i teorien altså.

Efter endnu en ½ times tid, begyndte basen at blive lavere og noget der lignede en wall cloud begyndte at dannes.

Det var vores signal til afgang.

Vi kørte ud Greensburg mod nord og standsede nede af en grusvej. Wall clouden var stadig tydelig.

Vi vendte om og kørte lidt længere mod nord og gennem byen Kinsley. Her opdagede jeg en lille vortex (funnel) på højre side af wall clouden. Ikke en tornado, men et helt sikkert tegn på at der var masser af Helicity (evne/energi til at rotere) i updraften.

Lidt nord for Kinsley stoppede vi igen. Wallcouden var ved at være væk, men nu begyndte der i stedet at danne sig et større område med rotation. Det var helt tydeligt at skyerne blev trukket rundt i cirkelform over et større område.

Der kom en celle fra syd, og de to celler smeltede sammen og fik en fælles base som straks begyndte at rotere også.

Minutter efter kom tornadoen så. Først som en funnel et stykke oppe, men den blev tykkere og tydeligere.  Og så var den der.

Den flotteste tornado jeg nogensinde har set. En fantastsisk manifestation af naturens kræfter. Og der var næsten helt stille. Kun blæsten og de mange biler der cruisede forbi på vejen. Vi fulgte den i ca. 10 minutter hvorefter den gik langsomt i opløsning.

Men det var langt fra slut. På vej mod øst, hørte vi på scanneren at der var endnu en tornado på vej ned. Og så så vi den. Flot belyst af solen. Vi fulgte den ind ad en grusvej, men måtte hurtigt fortrække, da den ændrede retning mod os.

Den sidste tornado var meget tynd, nærmest som en blyant. Vi så den ved en vejafspærring som det lokale politi havde lavet.

Hold fest for en dag !  Det har været alle frustrationerne og ventetiden den sidste uges tid værd. Jeg måtte knibe mig i armen derude idag.  Det er for dage som denne at man stormchaser... :-)

Vi fik desværre at vide, at den første tornado havde ramt en hus, men ifølge de seneste oplysninger skulle inge være kommet til skade.

Det er normalt tradition af man får steak når man har set en tornado, men der var desværre ingen steakhouses ude på prærien, så det blev til en kedelig burger på Wendy's.

Vi fik værelser på Comfort suites i Pratt og her stødte vi ind i Tim Samaras.

I morgen er der igen MODERATE RISK i området. Altså igen chance for at se tornadoer. Vi regner med at chase med warmsector igen. De sidste prognoser vi har kigget på viser et par superceller der ligger hhv nord og syd for Oklahoma City. Superceller over en storby er altid kritisk. Heldigvis er det weekend og der har de sidste dage været meget i medierne om vejret.

OBS : Billederne er SOOC, så jeg har ikke nået redigere dem endnu.

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen

Vil du læse mere? Læs Kai-Asle Sønstabø's blog og se hans vinkel på dagens begivenheder. Klik her for at komme til hans side

Læst 1550 gange
Mere i denne kategori: « 17. maj 2013 19. maj 2013 »