Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

 

Tornado/Gustnado/Sheriffnado

Distance kørt: 493km  |  Start: Super 8, Wichita, KS * Slut: Super 8, Lincoln, NE

{zhgooglemap:015}

Endelig en god gammel dags chase.  Der var slight risk i et snævert bælte fra det centrale Nebraska til den nordlige del af Texas Panhandle. De celler/storme der ville dannes ville indenfor et par timer begynde at lægge sig på linie, så vi havde altså med andre ord en vindue på et par timer hvor vi ville kunne beundre en isoleret storm, før den smeltede sammen med andre storme. Det gjaldt med andre ord om at være på rette sted på rette tidspunkt.

Vi kørte fra Wichita til vores target area på grænsen mellem det centrale Kansas og Nebraska. På I-135 nord mellem Wichita og Salina var jeg i gang med en overhaling af en lastbil og lå lige efter en anden bil, da der pludseligt lå en slidbane fra en lastbil i ydersporet hvor jeg kørte. Jeg havde ingen change for at undgå den, og det gav et højt smæld og bilen rystede da jeg ramte den...

Vi kørte ind på en rasteplads nogle mil længere fremme, og her kunne jeg konstatere at en plasticskærm ved baghjulet var slået/revet af.

Sådan her skulle den se ud

Men sådan her så det ud efter sammenstødet med slidbanen...

Der var jo ikke meget vi kunne gøre ved det, det var et hændeligt uheld og det måtte ikke være første gang de fik sådan en skade ind. Vi spiste en hutig frokost bestående af sandwich og så kørte vi videre.  Celler var begyndt at poppe op, og blev severe warned allerede efter 2-3 scans på radaren. De startede i det sydvestlige det af slight risk omådet og derefter begyndte det nord for os. Vi havde is i maven og ventede lidt endnu.  Så kom "vores" celle. Lige vest for os  begyndte et radarekko og en skyklat på satellitbilledet at vise sig. Allerede en halv times tid senere begyndte vores scanner at gå amok med warnings fra vejrtjenesten og rapporter fra spottere i området. Vi kom helt hen til dens base øst fra og det var al ventetiden værd.  En smuk wallcloud og et markant nedbørsfelt med haboob-agtigt outflow viste sig, mørk og truende.

 

På trods af tidspunktet (17:30) var det næsten mørkt og vi møtte køre med lys på.

Vi hørte rapporter om både hagl på størrelse med tennisbolde og tornadoer, men så ikke nogen på dette tidspunkt. Da nedbøren begyndte at ramme os, smutttede vi ind i bilerne og kørte videre østpå.

Næste sted vi holdt ind så det næsten endnu bedre ud. Wallclouden havde udviklet en flot tail-cloud og på et tidspunkt så vi noget der lignede en tornado. Der var tydelig ophvirvling af materale fra jorden og rotationen så også tydeligt i skybasen. Det kan dog også have været en gustnado, altså en rotationssnabel skabt af outflowet.

 

Så var showet desværre også forbi. Cellen var smeltet sammen med de andre i systemet og det hele lå nu på linie. Vi besluttede os derfor for at køre mod den nærmeste by, Lincoln, for at funde et motel. Vi var nødt til at køre gennem den kraftigste del af nedbøren, og igen måtte jeg forbavses over de ufattelige mængder nedbør et system af den type kan indeholde.

 

I morgen står den (desværre) igen på afslapning/turisttilværelse. Vi overvejer at køre vestpå.

 

 

 

 

 

Har du ris, ros eller kommentarer til denne blog er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor eller lave et indlæg i gæstebogen

Husk at vi er live hver eftermiddag (dansk tid) mellem kl. 18 og 19 hvor du kan stille spørgsmål til os. Se mere på vores LIVE side

Læst 1434 gange
Mere i denne kategori: « 20. maj 2012 18. maj 2012 »