Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)


 

18. maj 2010 - TORNADO !!!!

 


Rute : Amarillo - Dalhardt - Boise City - Dumas - Stinnett - Amarillo

Distance : 600 km

 


Jeg sov det meste af natten uden problemer af nogen art, ingen tvillinger, små drenge på trehjulede cykler eller mænd med økser...
Op kl. 08:00, tog et hurtigt bad og tjekkede de sidste prognoser. Kl. 08:30 morgenmad efter lige at have vækket de 2 andre syvsovere.

Afgang fra motellet ca. kl. 09:45. Vores Slight Risk var i morgenens løb blevet opgraderet til et Moderate Risk, primært pga faren for store hagl.

Vi satte kursen nordpå til Dalhart, hvor vi benyttede ventetiden til at få lidt frokost på en pizza-restaurant. Undervejs kørte vi iennem mange af de små landsbyer i the Teaxs Pandhandle, hvoraf mange havde set bedre dage.

Skulle man have brug for en hurtig gøb, men ingen penge har kan denne forretning hjælpe...

Denne by har en bekymrende forkærlighed for våben...

Naaah, jeg tror vi leder lidt videre...

Der blev i mellemtiden udsendt en Mesoscale Discussion, dvs forstadiet til et watch, for det vestlige Colorado.
Så vi kørte lidt længere op nordpå, helt op i Oklahoma til Boise City.

Vi satte os til at vente på et truck stop. Da min søn Christian er helt vild med store lastbiler benyttede jeg lejligheden til at snuppe nogle fotos til ham :

 

 

I Boise City Stødte vi på et par helt grønne chasere fra Indiana, som chasede "old skool", dvs uden internet forbindelse. De fik lov at bruge  vores PC'ere til at tjekke kort osv. Et andet par, kone og mand, fra Illinois stødte også til.

Lidt senere kom "Tornado Tim" med sin datter, og endnu en van med chasere kom til. Vi ventede et par timer og optimismen svandt lidt. Der var et stratus skydække i starten, men det blev erstattet at et ciruss-skydække. Vi ville hellere have blå himmel og varme. SPC udsendte en mesoscale discussion for området nord for os, og lidt efter også sydfor os. De blev begge erstattet af tornadowatches.

På et tidspunkt kommer denn fyr op til os, og med drævende Texas-accent siger han : "Now listen up folks, we've had this nice weather all week and now you show up here and are spoiling it all. Go away - we don't want you here...." Det blev dog sagt med et smil, og han hentydede naturligvis til, at mange ser det som et dårligt tegn at vi ankommer til deres by.

Ved 16-tiden kom Pludseligt et lille blip på raderen sydvest for Dalhart. Vi kunne på satellitfotoet se at en pæn cb var vokset op. De efterfølgende scans viste en kraftig vækst, så det måtte være "vores byge". De 2 "rookies" spurgte om de måtte følge med og de måtte de selvfølgeligt godt.

Vi kørte sydpå mod Dalhart mens bygen blev mere og mere imponerende. Vi mødte supercellen ved Dumas.

Derfra gik det meget stærkt. Supercellen, som havde en fantastisk struktur, viste tegn på meget kraftig rotation. Vi fulgte supercellen til Stinnett

I

På et tidspunkt så det ud som om en meget stor kegleformet snabelsky var på vej ned over Dumas. Sirenerne i byen gik igang. Vi blev fanget inde i byen i trafik, og måtte bl.a. se stort på røde lys for at komme ud. Det var virkeligt en kritisk situation.

Heldigvis kom rotationen ikke helt ned på jorden. Vi hørte på vores scanner at VORTEX2's radarcrews registrerede et rotationsområde på 2 km i diameter.

Vi fulgte supercellen frem til Stinnett. Stoppede undervejs for at tage fotos og kørte videre når nedbørsfeltet nåede os. Den bevægede sig med omkring 15 mph så det var rent luksus. Rotationen var helt vanvittigt og vi stod mindre end en km. fra det. Og så lavede den pludseligt en tornado som varede ca. 30 sekunder, og bag efter en til. Fantastisk.

I byen Stinnett brølede alle sirener konstant. Vi kom ud nord for byen og så det mest fantastiske syn.

Jeg har aldrig set struktur som dette...

Og så kom tornadoen....  Først lidt spinkel, så mere fed...

 

Den varede et par minutter, så var den væk i nedbøren. Men jeg så den og fotograferede den. !!

 

Haglkernen nærmede sig hastigt og vi kørte sydpå ind i Stinnett igen. Sirenerne kørte stadig for fuld drøn. Vi måtte tage en hurtig pause på en servicestation, hvor personale og kunder stod skræmte inde i butikken og skævede ud.
Vi hørte på scannernen, at VORTEX2's radaercrev havde registreret at supercellen var ved at gennemgå en cyklus, hvor den danner en ny mesocyklon, "Tornado genesis is eminent" sagde de. Når en klassisk supercelle gennemgår disse cykler, vil den normalt fortsætte med at lave tornadoer i meget langt tid. Vi prøvede derfor at følge efter den, med på grund af manglende øst-vest veje, måtte vi opgive. Men det havde været en fantastisk dag.Vi vendte om og kørte mod vest igen. Undervejs måtte vi finde alternative veje pga oversvømmelser.

Vi returnerede  til sidst til Amarillo og fandt et motel.  

Aftenen blev endnu mere fantastisk, da Warmsector fik mail fra det produktionsselskab som vi tilbyder vores video til. "Good Morning America" var interesserede i deres optagelser til morgenens udsendelse. evt. krydret med et interview...

 

  Se tidligere blog-indlæg her : 2010 stormchase i USA.

De fotos jeg lægger op på siden vil være vandmærkede. Hvis du ønsker en kopi uden vandmærke (evt. til mediebrug), så kontakt mig på : e-mail

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne blog, er du meget velkommen til at skrive en kommentar under denne artikel eller lægge en besked i min gæstebog. Jeg vil så efter bedste evne - og når tiden tillader det - forsøge at besvare dem undervejs.

Læst 1523 gange Senest ændret tirsdag, 22 januar 2019 20:51
Mere i denne kategori: « 19. maj 2010 17. maj 2010 »