Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Skal man opsummere dette års chase med et ord, må det blive med et stort : "Hmmmm! " 

Bevares, vi fik da action og vi så da tornadoer, men det var alligevel ikke lige nok til at få armene i vejret.

Allerede på dag 2 af vores tur kunne vi på egen hånd spotte og chase et par superceller, nær Olton nord for Lubbock i det vestlige Texas. En spændende oplevelse som viste at vi selv kan når det gælder (Warmsector var flere hundrede miles sydvest for os i New Mexico). Ingen tornado men 2 tommer hagl.
Dagen efter, da vi havde teamet up med Warmsector, chasede vi en supercelle sammen omkring Ardmore. Ingen tornado, men fantastiske skystrukturer.

 

Torsdag d. 8. maj bragte endnu et system os til den lille by Greensburg, som blev 95 % ødelagt for næsten et år siden, helt præcis d. 4/5 - 2007. Dengang blev Kai-Asle og jeg stoppet 2-3 km udenfor byen af væltede el-master etc. men så den enorme tornado.
I år kom vi helt ind i den endnu ikke genopførte by. Stemningen var meget speciel. Med ruindyngerne, den næsten mennesketomme ødelagte by, og den hastigt nærmende supercelle med lyn og torden som baggrund, foretog vi et hurtigt toiletstop på den eneste åbne tankstation. Da vi kom ud, måtte vi foretage en hurtig "flugt" ud af byen, for at holde trit med supercellen og den store wallcloud som næsten rørte jorden.Dagen efter tog vi en hurtig rundtur i Greensburg. En nærmest terapeutisk spirituel oplevelse, som på sin vis afsluttede kapitlet om Greensburg tornadoen. Jeg vil aldrig glemme 4/5 - 2007 og de syn, lyde og lugte jeg oplevede, men det var rart at se med egne øjne at byen trods alt er på rette vej.Fredagen skulle have været det helt store, men blev til 4 timers ventetid på en varm P-plads i Hope, Arkansas, og en efterfølgende frustrende chase i det skovrige område i det nordøstlige Arkansas, i kamp mod uret og det svindende dagslys.
En lille tornado tog os næsten med bukserne nede i den lille by Broken Bow, mens tornadosirenerne tudede.
Et par dage efter kørte vi imod det nordlige Arkansas, nærmere betegnet Picher. Byen blev ramt af en kraftg tornado et par dage tidligere og flere mennesker blev dræbt. Paradoksalt nok skulle byen have været rømmet indenfor kort tid, pga en lokal miljøkatastrofe (forurening). Af samme årsag vil byen ikke blive genopbygget.
Vi ville gerne have besigtiget skaderne, men området var helt afspærret af politi og nationalgarden. Vi kørte derfor lidt længere mod syd hvor en anden tornado, fra samme supercelle, havde krydset hovedvejen. Beboerne i de ødelagte bygninger gik stadig og samlede resterne af deres liv op, så vi holdt kun stille et par minutter og steg ikke ud.
Dagen efter var det igen en spændende dag. Det var dagen hvor jeg mødte Tim Samaras og Tony Lauback, og hvor Felix - den franske dokumentarfilmsproducent - kom ind i gruppen for nogle dage.  Samtidigt var der moderate risk i området, så vi havde forventninger om at se noget...
Desværre var CAP'en - inversionslaget der effektivt holder al konvektion ende - for stærk. Da stormene endeligt poppede op, var det for sent til at de kunne udvikle sig.Næste dag var der også moderate risk i det nordlige og centrale Texas. Det var dagen hvor jeg havde et meget tæt rendez-vous med en tornado - omkring 50 m. - nær byen Roscoe, vest for Abilene.Så kom dagen hvor Paul fra Warmsector udnyttede en marginal situation ved den mexicanske grænse. Præcis hvor han havde forudsagt det 10-12 timer forinden, kravlede en storm over bjergpasset ved Eagle Pass og vi var tæt på at se en tornado.Så var del farvel til Warmsector-teamet og Felix. Warmesctor-teamet kørte tilbage mod Florida, og Felix skulle mødes med nogle Quibec-chasere.Derefter var der stilstand på vejrfronten. Efter et par meget varme dage rejste Per og jeg hjem, mens Kai-Asle blev for at opleve det outbreak der var forudsagt til at skulle komme torsdag-fredag. Og jeg skal lige love for at han oplevede en masse. De kan der læses mere om på hans egen blog på stormhunt.org.

Samlet set var det ikke en chase-tur med det helt store vejroplevelser. Der var nogle enkeltstående episoder som gjorde turen værd at huske.

Læs mere udførligt om de enkelte dage her : BLOG
 

Læst 1499 gange