Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

En ny begyndelse


Rute : Pratt - Greensburg - New Boston, TX
 
Distance : Tæt på 1000 km..
Vejr : Let skyet. Køligt om morgenen, men behageligt varmt op ad dagen.
 

Advarsel : Dette blogindlæg indeholder mange fotos og tager lidt tid at indlæse...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi overlevede opholdet på Econo Lodge.. :-)

Nej, spøg til side. Selvom det var i en lavere klasse end vi var vandt til var det OK. Alt var lidt mere slidt end på Days Inn og Super 8, men iørigt iorden. Prisen var dog nogenlunde den samme, så vi vælger trods alt nok et af de andre hvis det er muligt.
Vi tjekkede ud ved 10:30 tiden. I receptionen ventede der en af de overraskelser som er med til at gøre disse chaser-ture så specielle. Da jeg bad om at få lov til at tjekke ud, sagde receptionisten på dansk med accent :"Du er da dansker, er du ikke !"
Det viste sig at han havde arbejdet for Novo i Måløv for ca. 8 år siden og boet i Stenløse i alt 6 år.

Som jeg skrev igår, ville vi ud og se Greensburg i dagslys. Og det blev en bevægende oplevelse.
Det første der slog mig var, at man kunne se fra den ene ende af byen til den anden uden forhindringer. Det andet var mængden af affald er stadig ligger rundt omkring. Når man tænker på at der i de første måneder efter tornadoen ramte, kørte skraldebiler i pendulfart mellem Greenburg og en forbrændingsplads uden for byen, giver det en idé om de enorme affaldsmængder der er tale om.
Jeg læste et sted, at affaldet og vraggodset fra hver enkelt ødelagt ejendom skulle sorteres manuelt. En bunke for giftigt affald (kemikalier etc), en bunke for brændbart affald, en bunke for biologisk nedbrydeligt affald og endeligt en bunke til metalaffald. Et enormt arbejde, der i stort omfang blev varetaget af frivillige, der i stort tal var strømmet til fra hele USA.
Det meste af aktiviteten foregik på hovedvejen der løber gennem byen. Her ligger byens eneste åbne tankstation, der samtidigt fungerer som en slags købmandsbutik. Vi parkerede og jeg fik lejlighed til at gå lidt rundt på  de små sideveje. Her var en trykkende stilhed. Overalt var der beviser på tornadoens hærgen.
Træerne havde mistet alle grene mindre end 20 cm. i diameter. Skud og kviste var sprunget ud på stammerne og gav træerne et surrealistisk udseende.
Fortovene var delvist dækket af affald og ukrudt og man var mange gange i tvivl om man gik på dem. Hvor husene havde stået, var der de fleste steder kun et bart fundament. Enkelte steder var der gabene tomme huller ned til kælderen.
Andre steder stod der en trappe der førte op til ingenting.
Jeg havde en følelse af stor respekt for det jeg så og for indbyggerne i Greensburg som helhed. At de formåede at rejse sig efter denne ufattelige katastrofe er tegn på mennekets ukuelighed og stolthed.
Der var både tegn på opgivelse, i form af "Til Salg" skilte og forladte huse, og optimisme i form af nybyggeri og nyplantede træer.

Vi spiste frokost på "Lunchbox" - en barak hvor der blev solgt fastfood. En af de ansatte havde en T-shirt på med teksten "I survived an EF-5 tornado".

Bagefter kørte vi over til "The world largest handdug well" som havde en tilknyttet gave butik. Her købte jeg en bog med en samling historier fra overlevne, som jeg glæder mig til at læse.

Inden vi kørte videre mod Arkansas, tog vi en runde med bilen i de værst ramte områder af byen.

Besøget var som skrevet en bevægende oplevelse, men samtidigt en form for afslutning på de oplevelser jeg havde med Maj-Britt, Kai-Asle, Andreas og warmsector sidste år.

Det nye Greensburg vil blive en Grøn By - baseret på respekt for naturen og miljøet. Jeg håber det må lykkedes for dem.

Jeg vil vise billederne uden kommentarer, idet de taler for sig selv...


Efter besøget lagde vi kursen sydover og begyndte den lange tur mod Texas. Vi overnattede i New Boston i det østlige Texas, tæt på grænsen til Arkansas. Der er slight risk i det meste af Arkansas, nordøstlige Texas og østlige Oklahoma imorgen.

Læst 1446 gange
Mere i denne kategori: « 10. maj 2008 8. maj 2008 »