Praktiske forhold

Billeje

Chasen foregår med fordel i en lejet bil. Til sammenligning med Danmark, er det rørende billigt at leje bil i…

Chasen foregår med fordel i en lejet bil. Til sammenligning med Danmark, er det rørende billigt at leje bil i USA.

Man bør tænke sig grundigt om, når man skal træffe beslutning om hvilken model man skal leje. Der er flere årsager til dette.

På en chase tilbringer man 75 % af tiden i køretøjet. Køretøjet skal derfor være komfortabelt, både hvad angår siddekomfort, støjdæmpning, udsyn m.m. Heldigvis opfylder 99% af alle biler i USA dette :-) Man har typisk en hel del grej med, udover kufferter eller tasker med tøj. Der skal derfor være god plads, både i kabinen til laptops, radioer, fotoudstyr etc, samt i bagagerummet til tasker og kufferter. Man vil komme til at køre i al slags vejr og terræn (underlag). Et køretøj der kan tåle lidt af hvert vil derfor være at foretrække.

Min erfaring med baggrund i ovenstående er, at hvis man er mere end 2 i køretøjet bør man leje en mellemstor eller full size SUV. En SUV er både komfortabel, har masser af plads og 4 hjuls-træk. En bil i "Dodge Durango" eller "Chevrolet Tahoe" klassen er udemærket.

 

Vær dog forberedt på at denne post er en af de tunge på budgettet. Regn med mindst kr. 12.000 incl. forsikringer + extra chauffør for en bil i 3 uger af ovennævnte klasse.

Er man kun 2, kan man nøjes med en mindre bil, dog helst med 4-hjuls træk. Man skal også tage højde for at prisen ofte kun inkluderer en fører. Det koster derfor ekstra at få flere fører med på kontrakten.

Vi har hvert år bestilt gennem Mr.Jet. De har vist sig at være de billigste hver gang, ved sammenligning med biludlejningernes egne sider og andre søgemaskiner. Der kan også være en vis tryghed ved at bestille hos en dansk agent.

Et lille tip : Hvis man hjemmefra bestiller en mindre model end man har brug for og opgraderer til en større i USA, vil den samlede pris være mindre end hvis man bestilte den større bil i Danmark.

Benzinpriserne ligger (sommer 2014) på lige under $4/gallon. Priserne stiger som i resten af verden også her, men er i samnenligning med danske priser stadig billige. I de sidste 6 år er de steget med omkring $1/gallon.

Posted 9 years ago

Flybilletter

Transporten til startstedet i USA foregår naturligvis med fly. Hold øje med flypriserne fra om efteråret, vurder om de vil…

Transporten til startstedet i USA foregår naturligvis med fly.Economy Comfort

Hold øje med flypriserne fra om efteråret, vurder om de vil stige eller falde ud fra den generelle udvikling, og bestil så på det rigtige tidspunkt.

Det er selvfølgeligt nemmere sagt end gjort, men priserne vil i hvert fald stige voldsomt ca. en måned op til afgangstidspunktet. Skal man f.eks. afsted i maj, bør man ikke bestille senere end marts. Omvendt bør man heller ikke bestille for tidligt, idet flyselskaberne ved at hvis man bestiller tidligt - så VIL/SKAL man af sted og så sætter de priserne derefter. Omkring 2 måneder før afgang vil prisen være lavest. Maj måned er dog lige i starten af højsæsonen, så de helt billige billetter er desværre ikke mulige.

Brug en søgemaskine som f.eks. Momondo.dk og opret en søgeagent som regelmæssigt sender dig mails med prisudviklingen. De seneste par år har vi fløjet med KLM via Amsterdam til Dallas. Med denne forbindelse letter man fra Kastrup omkring kl. 06 om morgenen og er fremme kl. 14 lokal tid.
KLM har desuden en "mellemklasse"; "Economy Comfort" med ekstra benplads og frie drikkevarer. Godt nok er sæderne ikke bredere, men den ekstra benplads er uvurderlig. Det koster omkring kr. 750,- ekstra hver vej.

Vi har valgt Dallas som destination de fleste gange, idet de fleste store selskaber har ruter hertil. Derudover ligger Dallas centralt og har gode vejforbindelser i alle retninger.

Husk at have booket motelværelse den første nat på forhånd, så du har en adresse du kan vise US Immigrations. Og glem ikke at ansøge elektronisk om indrejsetilladelse til USA (ESTA) i god tid inden

Posted 9 years ago

Forsikringer

Lad os se det i øjnene med det samme : Stormchasing er ikke ufarligt. Dermed ikke sagt at man sidder med…

Lad os se det i øjnene med det samme : Stormchasing er ikke ufarligt.

Dermed ikke sagt at man sidder med livet i hænderne i hver dag man er afsted. Men da man jagter det farligste vejrfænomen i verden er der selvfølgeligt en lille risiko for at man kommer galt afsted. Jeg mener dog ikke at risikoen er større end f.eks. en alm. roadtrip i USA eller et andet land, idet vi jo ikke bevidst udsætter os selv eller bilen for fare, men tværtmod forsøger at holde os på afstand.

Man må også tænke på at man kører op til 1000 km om dagen og således er ude i trafikken mere end normalt. Visse områder i Texas og resten af midtvesten huser desuden giftige slanger, edderkopper og skorpioner.

Det gule sygesikringsbevis kan selvfølgeligt ikke bruges i USA. Jeg kan derfor ikke anbefale nok, at man køber en god rejseforsikring med tilstrækkelig dækning. Man kan enten tilkøbe en årsrejseforsikring til sin alm. indboforsikring, eller købe en rejseforsikring der kun dækker den periode man er væk. Sidstnævnte kan købes for kr. 700,- - 900,-.

Alternativet er at man vil hænge på en evt. regning selv, og ved alvorlig tilskadekomst kan den i værste fald løbe op i flere millioner kr.

Når det så er sagt, skal det også siges at jeg (7-9-13) ikke har haft brug for min rejseforsikring i de 8 år jeg har chaset...

En anden ting er bilforsikringen. Man kan ikke være nok forsikret. Det eneste man ikke behøver er en personforsikring, idet det er dækket af rejseforsikringen. Tegn også en selvrisiko-forsikring (Loss Damage Waiver - LDW eller Collision Damage Waiver - CDW).
Alt dette er dyrt, men nødvendigt. Vi har haft brug for vores 100% dækning i omtrent 1/3 af vores rejser, pga. forskellige typer skader,  primært pga. stenslag.

Lejer man gennem Mr. Jet, er der som regel tilbud hvor alle forsikringer er includeret i den endelige pris.

Posted 9 years ago

Indkvartering/Overnatning

Når man er på stormchase kører man derhen hvor (u)vejret er... En supercelle kan følges i flere timer i jagten…

Når man er på stormchase kører man derhen hvor (u)vejret er...

En supercelle kan følges i flere timer i jagten på tornadoen og flere hundrede kilometer tilbagelægges. Af indlysende årsager kan man derfor ikke forudsige hvor man ender når dagen (eller det halve af natten) er omme. Det er således næsten umuligt at booke overnatning på et hotel i forvejen.

Kun den allerførste overnatning i USA skal være bestilt i forvejen. US immigrations - stedet hvor man bliver krydsforhørt om sit ærinde i USA - kræver en adresse for ens første overnatning. Har man ikke denne adresse parat og nedskrevet på sit indrejsevisa (som bliver udleveret i flyet), må man tage det næste fly hjem i værste fald.

Nu er det så heldigt, at USA er et gudsbenådet land for bilisterne - også hvad angår overnatning. Netværket af moteller er uden sidestykke noget som helst andet sted i verden. Hver by af bare nogenlunde størrelse har mindst et motel, og de fleste har en håndfuld at vælge imellem. Og det bedste af det hele er, at man ikke behøver bestille i forvejen. Man går bare ind fra gaden og hvis der er plads har man et værelse 5 min. efter.

Min egen personlige mening er, at der er mindst 2 krav der skal være opfyldt. Dels skal er være adgang til trådløst internet, og dels skal der være gratis morgenmad med i prisen. Er man i en periode med stilstand i vejret, kan det være en god idé at vælge et motel med pool. Ellers er det fløjtende ligegyldigt - man er alligevel ude af vagten tidligt på formiddagen.daysinn

Prisen for en overnatning ligger fra $30 for de billigste til flere hunderede $ for de dyreste. Man skal holde sig fra de billigste. Standarden på disse er meget lav. Rengøringen er sparsom og de ligger desuden ofte i de lidt mere "spændende" dele af byen. Desuden kan man risikere at få ubudne gæster med hjem i kufferten i form af diverse kryb - f.eks. væggelus (bedbugs) som desværre er ved at blive meget udbredt.

På alle mine 3 chases har jeg overnattet for mellem $50 - $100 på kæderne "Super 8", "Days Inn" og "Ramada Inn". Jeg kan varmt anbefale disse 3 kæder. Jeg er næsten aldrig blevet skuffet her. Og de opfylder altid de 2 første - nogle gange 3 - krav som jeg specificerede ovenfor. 

Man kan man fordel melde sig ind i "Wyndham Resorts" bonusklub. Så får man et medlemskort som man kan vise og optjene bonus på hver overnatning. Disse bonuspoint kan så indløses og bruges på overnatninger senere hen.

Har der været et større udbrud af uvejr hvor mange chasere har været på jagt, kan det være lidt af en udfordring at finde et ledigt værelse. Man kan så risikere at skulle køre til en anden by længere væk for at finde ledige værelser (=vacancy).

Med hensyn til morgenmad skal det tages med et gran salt. "Super 8" kalder deres morgenmad for "Super starter breakfast", og det består af forskellige slags Kelloggs produkter, bagels, pandekager og frugt. Dertil mælk, juice og kaffe/te. Ikke nogen kulinarisk oplevelse, men nok til lige at sparke én igang. En undtagelse er vores "stam-motel" i Dallas - Days Inn nord for lufthavnen. Her serveres varm mad om morgenen med bl.a. scrambled eggs, bacon, pølser, brød m.m. i en restaurant tilknyttet motellet. Og prisen er ikke anderledes en på andre Days Inn moteller. Kan varmt anbefales hvis man er på de kanter.

Posted 9 years ago

Mental forberedelse

Man har besluttet sig til at tage på stormchasing. Man har forberedt sig med kamera, PC osv. Men er det…

Man har besluttet sig til at tage på stormchasing. Man har forberedt sig med kamera, PC osv. Men er det nok ? Er man nødt til at forbedrede sig på flere planer?  Ja ! Man er ikke mindst nødt til at spørge sig selv, om man er mentalt forberedt.

Hvad enten man tager med en tur-operatør eller kører selv, skal man forberede sig mentalt på hvad man kan komme ud for. Og ikke mindst hvad man skal gøre i tilfælde af at man selv, eller en anden i gruppen ikke vil være med længere.

Man kan risikere at blive fanget i et hagl-uvejr, der måske ødelægger bilen uden chance for at komme væk. Man kan risikere at komme for tæt på en tornado, eller se andre der er blevet ramt af en tornado med ødelæggelser, kvæstelser eller måske endda død til følge.

Det er umuligt at forudsige hvordan man vil reagere, i det øjeblik man står i det. Måske går man i panik og reagerer irrationelt. Måske vil man bare væk fra det og for alt i verden ikke blive bragt i samme situation igen.

Det kan også være at man reagerer nøgternt og rationelt.

I begge tilfælde skal man have taget stilling til hvordan man vil håndtere det, specielt hvis man tager af sted som en gruppe.


Man er også nødt til at sætte sig ind i meteorologien. Hvis man ikke ved hvad man ser giver det ikke mening at tage på chase. Man skal kunne skelne mellem de forskellige skyformationer og deres betydning og kunne læse himlen.

Udover det bør man også kunne forstå de enkelte vejrkort og hvordan de bruges til at forudsige uvejret. Internettet er her en uudtømmelig kilde til information og lærdom.

På mine egne sider i denne Wiki forsøger jeg på et helt basalt niveau at forklare de vigtigste kort.

Posted 9 years ago

Roller/Arbejdsfordeling

Der sker en masse under en chase. Man skal navigere, man skal holde øje med radaren, man skal holde øje…

Der sker en masse under en chase. Man skal navigere, man skal holde øje med radaren, man skal holde øje med vejen, man skal holde øje med vejret, man skal høre efter walkie-talkien og scanneren.

Man er nødt til at finde en eller anden form for arbejdsfordeling og definere nogle roller. Det der har virket bedst for mig og de grupper jeg har chaset med er følgende :

Navigatør/radiomand. Skal primært sørge for navigationen og give instrukser til chaufføren. Kan bruge laptop med elektroniske kort. Styrer radiokommunikationen med evt. andre køretøjer via walkie-talkie. Lytter efter relevante meldinger på scanneren. Sekundært holder øje med himlen for tegn på rotation, hagl etc. Sidder på forsædet ved siden af chaufføren

Observatør. Har ansvaret for at observere vejrradaren. Holder øje med vejrudviklingen (shear-markers, warnings etc.), og holder også øje med himlen. Samarbejder med navigatøren om at finde den bedste og sikreste vej. Sidder på bagsædet. Tager sig desuden af router og signalboostere.

Chauffør. Det eneste chaufføren skal koncentrere sig om, at er at holde øje med trafikken og følge de anvisninger og instrukser som navigatøren kommer med.

Da sikkerheden altid bør være i højsædet, er det ekstremt vigtigt at chaufføren ikke tager blikket fra vejen når chasen er i gang. Langt hovedparten af de skader og det eneste dødsfald der er kendt med stormchasere, skete pga. trafikuheld. Er man kun to i køretøjet kan chaufføren evt. overtage rollen med kommunikationen, men vedkommende skal hele tiden kunne koncentrere sig om trafikken.

Rollen som chauffør betyder at man måske i yderste konsekvens ikke får set så meget af en evt. tornado som de andre medchasere, og af samme årsag bør chauffør-rollen derfor "gå på omgang".

Posted 9 years ago

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler